Пюре от картофи

Продукти: 2 малки картофа, 1/2 мерителна лъжичка адаптирано мляко, 1 чаени лъжички захар, 1/2 чаена лъжичка краве масло.
Начин на приготвяне: След като измием старателно картофите, ги обелваме още топли и ги пасираме на ръка или с пасатор. Добавяме адаптираното мляко и захарта, слагаме маслото и добре разбъркваме.

Пюре от зеленчуци

Продукти: ½ чаена чаша зеленчуци ( зелен фасул, моркови, грах, домати, спанак, и пр.), 1 мерителна лъжичка адаптирано мляко, 1 чаени лъжички захар, 1/2 чаена лъжичка краве масло.
Начин на приготвяне: Варим нарязаните зеленчуци до омекване в похлупен съд с малко вода. Веднага след сваряването ги пасираме. Добавяме захарта и маслото. Ако е необходимо, разреждаме с бульона в който са се варили зеленчуците.

Зеленчуково пюре

Продукти: 1 средно голям картоф, 1 средно голям морков, ½ ч. л. захар, 30 мл. кърма или адаптирано мляко.
Начин на приготвяне: Измийте, обелете и нарежете зеленчуците. Сварете ги до омекване. Добавете захарта и пасирайте. Накрая прибавете млякото. Може да се дава на бебето от петия месец.

Пюре "Фантазия"

Продукти: 100 гр. моркови (спанак, карфиол, тиква и др.), 100 мл. кърма или адаптирано мляко, 5 гр. краве масло.
Начин на приготвяне: Зеленчукът се измива, почиства и се нарязва на дребно. Вари се в затворен съд до омекване. Пасира се още горещ. Разбърква се добре докато се получи еднородна смес. Може да се дава на бебето от шести месец.

Пюре от картофи и тиква


Продукти: 1 средно голям картоф, 80 гр. тиква, адаптирано мляко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето), ½ ч. л. масло.
Начин на приготвяне: картофа се обелва и се нарязва на ситно, тиквата също се нарязва на кубченца. След което се сваряват. След като се сварят се изцежда водата и продуктите се пасират. Прибавяме адаптираното мляко разредено с малко вода и разбъркваме. Най-накрая се слага маслото.

Картофено – спаначно пюре

Продукти: 1 малък картоф, 100-120 гр. спанак, адаптирано мляко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето), 1/2 к. л. масло.
Начин на приготвяне: Обелените и нарязани на кубчета картофи се сваряват заедно с добре почистения спанак. След това се пасират. Прибавяме адаптираното мляко разредено с малко вода и разбъркваме. Най-накрая се слага маслото.

Зеленчуково пюре с броколи

Продукти: 1 средно голям картоф, 2 с. л. броколи накъсани на розички, 1 ч. л. ситно нарязан магданоз, 30 мл адаптирано мляко.
Начин на приготвяне: Сварете нарязания на кубчета картоф с броколите. Пасирайте, добавете ситно нарязан магданоз и адаптираното мляко. Подходящо за деца от петия месец.

Зеленчуково пюре с тиквички

Продукти: 1 средно голям картоф, обелен и нарязан, 1 тиквичка, 1 стрък нарязан магданоз, адаптирано мляко, малко масло.
Начин на приготвяне: Сварете картофа, докато омекне. Отделно сварете тиквичката на пара за около 8 минути. Смесете зеленчуците и ги пасирайте, прибавете маслото и адаптираното мляко, докато са още топли. Прибавете магданоза.
Подходящо за деца от петия месец.

Месно-зеленчуково пюре

Продукти: 1 картоф, 2 моркова, 1 с. л. смляно месо (заешко, пилешко), 1 с. л. масло, 2-3 с. л. гореща вода.
Начин на приготвяне: Измийте картофа и го варете с кората 20-25 минути. Измийте морковите, почистете ги и ги нарежете на ситно. Задушавайте ги около 15 минути заедно с месото и с 3 с. л. вода (при нужда добавете още 1 с. л. вода).Обелете картофа, нарежете го на фини кубчета, добавете ги заедно с маслото към морковено-месната смес. Пасирайте продуктите и добавете към тях горещата вода, за да се получи гладко пюре. Подходящо за деца от шестия месец.

Пюре от чушки и картофи

Продукти: 1 чушка (опечена и обелена), 1 средно голям картоф, малко краве масло, 1 средно голям морков, стрък магданоз (ситно нарязан), 35 мл кърма или адаптирано мляко.
Начин на приготвяне: Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара. Подходящо за деца след шестия месец.

Пюре от ябълка и круша

Продукти: 1 ябълка, измита, обелена и почистена от семките, нарязана на парчета, 1 круша, измита, обелена и почистена от семките, нарязана на парчета.
Начин на приготвяне: Сложете плодовете в съд с вода колкото да ги покрие. Варете 8-10 мин. Прецедете плодовете и ги пасирайте. Ако сместа се получи много гъста, добавете малко от топлата вода, в която са врели плодовете, за да разредите. Подходящо за деца след петия месец.

Плодова каша

Продукти: 1 ч. ч. вода , 3 с. л. грис, 1 с. л. плодово пюре (ябълка, круша, манго).
Начин на приготвяне: Сложете в дълбок съд водата и я оставете да заври. При непрекъснато бъркане добавяйте лъжица по лъжица от гриса. Бъркайте 10 мин., докато се получи хомогенна смес и водата се изпари. Добавете плодовото пюре и разбъркайте добре. Може да се дава на бебето от седмия месец.

Попара

Продукти: 30 гр. сухар, 2 чаени лъжички ситно натрошено сирене, 2 чаени лъжички захар, 1 чаена лъжичка краве масло, 250 гр. гореща вода или чай (подходящ е от шипки).
Начин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и сухара на дребно, заливаме с гореща вода и захлупваме плътно с капак. След 5-6 мин. пасираме попарата и добавяме маслото и захарта.

Попара от мляко и бисквити

Продукти: 2-3 обикновени бисквити, 150 мл кисело или прясно мляко, 1 ч. л. захар.
Начин на приготвяне: Към подсладеното със захарта мляко се прибавят счуканите или натрошени бисквити докато се получи кашообразна смес. Ако е нужно да се сгъсти прибавяме още бисквити. Преди да се консумира кашата се оставя за няколко минути за да омекнат бисквитите.

Каши от бързоразтворими брашна

Преимуществото им е, че се приготвят бързо и лесно – достатъчно е да се придържаме към указанията, които задължително са изписани върху всяка опаковка.
Зърнено – млечните брашна се разтварят с вода. Смесват се с настърган плод, плодово пюре или нектар.
Зърнените се разтварят с мляко. Прибавя им се настърган плод.
Зърнено – млечно – плодовите се разтварят с вода.